تحول دیجیتال (Digital Transformation)
بسم الله الرحمن الرحیم
تحول دیجیتال
(Digital Transformation)
تحول دیجیتال فرآیند استفاده از فناوریهای دیجیتال، با هدف تغییر اساسی در نحوه عملکرد و نوع تعامل کسب و کارها با مشتریان است. این تغییر؛ شامل ادغام فناوریهای دیجیتال در تمام جنبهها از توسعه محصول و بازاریابی گرفته تا خدمات و عملیات به مشتریان می شود.
تحول دیجیتال، چیزی بیش از پذیرش فناوری است و مستلزم تنظیم مجدد استراتژیک کل سازمان برای پذیرش فرصت ها و چالش های عصر دیجیتال میباشد. تحول دیجیتال میتواند منجر به افزایش کارایی، بهبود تجربه مشتری و ایجاد جریانهای درآمدی جدید شود.
به طور کلی گامهای اساسی در تحول دیجیتال عبارتند از:
۱. یکپارچهسازی فناوری: فناوریهای دیجیتال مانند محاسبات ابری، هوش مصنوعی و اینترنت اشیاء در تمام زمینههای یک کسبوکار ادغام شدهاند. در واقع کسبوکار مربوطه، بایستی بتواند از بخشهای مختلف فناوری استفاده کند و آنها را یکپارچه نماید.
۲. تغییر فرآیند: کسبوکارها باید فرآیندهای خود را تغییر دهند تا از فناوریهای دیجیتال استفاده کنند. این ممکن است شامل مهندسی و طراحی مجدد فرآیندهای اصلی کسبوکار یا به طورکلی توسعه فرآیندهای جدید باشد.
۳. تغییر سازمانی: تحول دیجیتال کسب و کارها را مجبور میکند ساختار و فرهنگ سازمانی خود را تغییر دهند. این امر ممکن است شامل ایجاد نقشهای جدید، الزام سرمایه گذاری در آموزش و تغییر روش کار کارکنان باشد.
مزایا و چالش های تحول دیجیتال
مزایای تحول دیجیتال
افزایش کارایی: فناوریهای دیجیتال بایستی بتوانند به کسبوکارها در خودکارسازی وظایف، کاهش هزینهها و بهبود بهرهوری کمک کنند.
بهبود تجربه مشتری: فناوریهای دیجیتال بایستی بتوانند به کسبوکارها کمک کنند تا تجربیات شخصیسازی شده برای مشتریان خود فراهم کنند.
جریانهای درآمدی جدید: فناوریهای دیجیتال به کسبوکارها کمک میکنند تا محصولات و خدمات جدیدی ایجاد کنند تا به مشتریان فروخته شود.
چالش های تحول دیجیتال
بیش از مزایا، چالشهای تحول دیجیتال بایستی مدنظر قرار گیرد زیرا هر تحولی قطعاً نیازمند تهیه یک سری الزامات جدید است که کسبوکار تا پیش از آن، برای آنها گامی برنداشته است. بنابراین چالشهای تحول دیجیتال، مواردی است که یک کسبوکار بایستی سعی کند در گام اول خود، آنها را برطرف نماید تا به راحتی بتواند دست به تغییر در فرایند کاری خود بزند. این چالشها که در سه دسته عمده قرار میگیرند، عبارتند از:
۱. هزینه: اجرای فرایند تحول دیجیتال میتواند بسیار پرهزینه باشد.
۲. مدیریت تحول: کارمندان ممکن است در برابر تحولات مقاوم باشند و به سختی میتوان آنها را با گامهای تحول دیجیتال همراه کرد.
۳. امنیت: فناوریهای دیجیتال میتوانند خطرات امنیتی جدیدی ایجاد کنند؛ بنابراین، کسبوکارها بایستی اقداماتی را برای محافظت از دادهها و سیستمهای خود در برابر حملات سایبری انجام دهند.
آینده تحول دیجیتال
باید توجه داشت، تحول دیجیتال فقط مربوط به فناوری نیست؛ بلکه در رابطه با استفاده از فناوری، با هدف دستیابی به اهداف استراتژیک، ایجاد ارزشهای پیشنهادی جدید و افزایش رقابت اتفاق میافتد. به طور خلاصه تحول دیجیتال موفق، نیازمند یک استراتژی جامع، رهبری قوی و تعهد به بهبود مستمر است. همچنین تحول دیجیتال یک فرآیند مداوم است؛ در نتیجه با ظهور فناوریهای جدید، کسبوکارها باید به تطبیق و تکامل استراتژیهای تحول دیجیتال خود ادامه دهند. به بیانی دیگر، تحول دیجیتال را میتوان یک تغییر در پارادایم دانست. در واقع، تحول دیجیتال، یک سفر استراتژیک است که نیازمند یک رویکرد جامعنگر میباشد و از لوازم این رویکرد جامعنگر، توجه به پیشرفتهای فناوری، بازسازی سازمانی و سازگاری فرهنگ سازمانی است.
در دنیای تحول دیجیتال، نیاز به تحقیق در مواردی چون؛ تأثیر تحول دیجیتال بر صنایع و بخشهای مختلف، تبیین نقش رهبری در ایجاد تحول دیجیتال، بررسی مهارتها و شایستگیهایی که کارکنان برای موفقیت در عصر دیجیتال به آن نیاز دارند و همچنین پیامدهای اخلاقی و اجتماعی تحول دیجیتال، احساس میشود.
جهت دانلود فایل پی دی اف یادداشت اینجا کلیک کنید.
محمدمهدی صباغیان
دانشجوی کارشناسی ارشد اقتصاد دیجیتال
دانشگاه امام صادق علیه السلام و عضو اندیشکده فناوری نرم
دیدگاهتان را بنویسید