دانشــگاه نوآور ارزشی
دانشــگاه نوآور ارزشی
فناوری هــای نرم به عنــوان یك پارادایم جدید در حوزه ی فناوری، نگرش همگان را نســبت به صنعت، تولید، پژوهش، آموزش، بازاریابی، کسب وکار و حتی امنیت و دفاع تغییر داد.
فنـــاوری نـرم از طریـق بـه کارگیری و استفاده آگاهانه قوانین یا تجارب مشترك در فعالیتهای انسانی و اجتماعی حاصـل می شود. امروزه بحث دانشگاه نوآور به عنوان دانشــگاه نســل ســوم مطرح بوده و دانشگاه نسل چهارم دانشــگاه نوآور ارزشی بــوده که با فناوریهای نرم در ارتباط میباشــد.
نوآوری به یک محرک قدرتمند با قابلیتهای اقتصادی و تکنولوژیکی برای بهبود بهره وری در کشورهای صنعتی تبدیل شده است.
یکی از مهمترین وجه تمایز این پژوهش با سایر پژوهش های انجام شده، داشتن رویکرد ارزش محوری و همچنین جایگاه ویژه فناوری های نرم در دانشگاه ها می باشد.
دانشگاه های نسل اول
نقش اصلی دانشگاه های نسل اول، آمـوزش نیروی انسـانی بـوده، فعالیت آموزشی از ضروری ترین جنبه هـای مـورد انتظـار در محیط هـای دانشـگاه نسـل اول بود.
دانشگاه های نسل دوم
در دانشـگاه هـای نسل دوم که دانشـگاه های پژوهش محور بودند؛ رشد و توسعه علمی از طریق پژوهش حاصل مـی شـــود.
دانشگاه های نسل سوم
دانشـگاه هـای نسـل سـوم بـا عنـوان دانشـگاه هـای کارآفرین، رهبری آموزش های کارآفرینی را عهده دار هستند.
دانشگاه های نسل چهارم
دانشگاه هـای نسل چهارم بـا مأموریـت آموزشی، پژوهشی، کارآفرینی و مبتنی بر فناوری نرم هستند. دانشگاه نوآور ارزشی به عنوان دانشگاه نسل چهارم بوده که رسالت تربیتی، آموزشی، پژوهشی و فناوری(سخت و نرم) دارد.
دانشگاه نوآور ارزشی
یکی از اصلی ترین اجزای هر اکوسیستم نوآور، دانشگاه های نوآور هستند.
دانشگاه نوآور را دانشگاهی خطاب میکنند که نشان میدهد چگونه آموزش عالی میتواند به نیروهای نوآور واکنش نشــان داده و به تجزیه وتحلیل موشکافانه آنها بپردازد و درعین حال به این نیازها بر اساس تغییر در آینده پاسخگو باشد.
بنا بر نظر آنها دانشگاه نوآور دانشگاهی اســت که در آن فرصتی برای تدریس ارزش ها وجود دارد و همکاری و روابط متقابل در آن تحسین میشود و یادگیری تشویق میشود.
دانشگاه های نوآور، امنیت شــغلی را در ســطح عالی برای کارکنان خود فراهم میکنند و به افراد جرأت تغییرپذیری می دهند.
دانشگاه نوآور ارزشی مسئولیت پاسداشت محیط زیست، توسعه اخلاق و تفکر انتقادی و همچنین تعهد به ملزومات مدنی داشته و همواره در خدمت به جامعه می باشد.
فناوری نرم
فناوری نرم باید دارای دو ویژگی و خصوصیت عام باشد یعنی هم باید فنـــاوری باشـــد و هم نرم.
فناوری
- باید نوعی دانش کاربردی از ابزار، وســـایل و قواعـد بـرای حل مـسائل و مـشکلات انـــسانی و اجتمـاعی باشد.
- هـدف عملـی و کـاربردی بـرای تغییر اجتماعی و فرهنگی داشته باشد.
بر این اساس فناوری نرم؛ عبـارت است از فنـاوری فکـری معطـوف بـه افـراد، تفکـر انسانی ایدئولوژی، احســاس، نگرش ارزشی جهان بینی، رفتار انسانی و سازمانی و جامعه انسانی برای آفرینش، ابداع و ابتکار اســت.
یکی از مهمترین پیامدهای ایجاد دانشــگاه نوآور ارزشی؛ وجود اعتماد متقابل بین دانشگاه و جامعــه خواهد بود؛ به عبارتی جامعه برای رفع نیازمندی های خود به دانشــگاه رجوع خواهد کرد و دانشــگاه نیز تمــام ظرفیت ها و توانمندی های خود را برای اعتــلای جامعه در همه ابعاد به کار خواهد گرفت.
در فناوری های نرم مدنظر دانشگاه نوآور ارزشی؛ هدف، تغییر جامعه به ســمت آرمانهای مطلوب انســان مبتنی بر ارزش ها می باشــد. علــوم و فناوری های نرم در دانشگاه نوآور ارزشــی پاسخگوی نیازهای جامعه هم در زمان فعلی و هم در زمان آینده خواهد بود و به عبارتی فناوری های نرم می تواند مبنای رقابتی دانشــگاه ها باشــد.
شناسایی ابعاد دانشگاه نوآور ارزشی ابعاد دانشــگاه نوآور ارزشی با محوریت با فناوریهای نرم شامل ابعاد فرهنگی، اجتماعی،سیاسی، تجربه، تجاری، نظامی- دفاعی و امنیتی میباشد.
اهمیت فناوریهای نرم
مقام معظم رهبری از ســالهای قبل تاکید بر لزوم تحول در علوم انســانی داشــته است، ایشان ضمن بیان عقب ماندگی کشــور در علوم انســانی، بر لزوم تحول اساسی در علوم انسانی تأکید نمودند(آیــت الله خامنه ای، 1371).
دانشگاه نوآور ارزشی دارای اکو سیستم مخصوص خود بوده که مؤلفه اصلی آن فناوری های نرم می باشــد؛ در این دانشگاه فرهنگ سازی مطلوب جامعه شکل گرفته و به نفش فناوری های نرم در ارتباط با فناوری های سخت اهمیت ویژه ای باید قائل شد.
پیامدهای ایجاد دانشگاه نوآور ارزشی
یکی از مهمترین پیامدهای حرکت از دانشــگاههای نســل سوم(دانشــگاه کارآفرین) به سمت دانشــگاههای نسل چهارم (دانشــگاه نوآور ارزشــی،) اهمیت نقش تربیتی و همچنین جایگاه دانشــگاه در پیشــرفت و یا به عبارتی توســعه همه جانبه جامعه می باشد.
در نهایت
یکــی از ارکان اصلی تولید دانش و توســعه فناوری های جدید، دانشــگاه ها هســتند ؛ امروزه دانشــگاه ها نباید تنها بر آموزش و پژوهش و کارآفرینی به عنوان کارکردهای ویژه متمرکز باشند؛ بلکه مأموریت جدید بنام فناوری های نرم و بحث کاربردی شدن علوم انسانی را باید در رسالت تربیتی و آموزشــی خود مدنظر قرار دهند.
دانشگاه نوآور ارزشی می توانند مسئولیت رســالت اجتماعی خود را در گام دوم انقلاب اسلامی به بهترین شکل ایفا نمایند. بنابراین دانشــگاه نوآور ارزشی در راستای ایجاد فناوری های نرم در جامعه می بایستی برایعلوم انسانی و شناختی ارزش ویژه قائل شود. بررســی بعمل آمده دیدگاه رهبر انقلاب در باب علوم انســانی، چهــار محور کلی دارد که عبارت اند از:
- «اهمیت علوم انســانی،»
- «وضعیت اسفبار علوم انسانی،»
- «آسیب شناسی علوم انســانی»
- «بایسته های علوم انسانی»
که نیاز به سرمایه گذاری و توسعه در فناوری های نرم در دانشــگاه های ایران می باشــد . مقام معظم رهبری با بیان این نکته که بســیاری از حوادث دنیا محکوم نظریات علوم انسانی است قائل اند که علوم انســانی، جهان حاضر را جهت می دهد.
نتایج این تحقیق تایید کننده ابعاد فناوری های نرم در دانشگاه ها بوده که نوآوری ارزشــی تصدیق کننده کارآفرینی به همراه ارزش مداری و توجه به فرهنگ جامعه میباشــد. پیشنهاد اصلی محقق سرمایه گذاری در عملیاتی نمودن علوم انســانی، شــناختی و علوم پایه همراه با علوم فنی مهندسی میباشد؛ دانشگاه های کشور مسئولیت پذیری اجتماعی را با اهیمت قائل شدن برای فناوری های نرم بپذیرند .
دیدگاهتان را بنویسید